středa 19. května 2010

Sprostá postelová kniha

Malé vysvětlení. Je měsíc knihy. Mám je ráda a čtu je. Někdy víc, někdy míň.
Krom těch vážených, důstojných a naučných, mám ráda i svoje postelové knihy. To jsou knihy, samosebou čtené ve figuře ležící, zachumlané v dece či peřinách. Postelové knihy mají důležitou vlastnost, nejsou totiž čtené od začátku do konce ale jejich charakter umožňuje na libovolné stránce je otevřít a začít číst. Jsou to herbáře, astrologická orákula, kuchařinky, směsice krátkých na sobě nezávislých příběhů, výklady karet, atlasy, knihy o umění, bydlení a pod.
Všechny mají jeden cíl. Pobavit, odlehčit a zpříjemnit tu nevrlou náladu způsobenou hnusným počasím za oknem Vaší setnice.
A jestli něco moji náladu v tomto nehostinném dni zvedlo, tak je to postelová kniha se sprostým názvem "Dost bylo kokotů" a její dvě sestry.
Malá ukázka :

...Většina lidí by souhlasila s následujícím tvrzením: "Možná nedokážu definovat kokota jako takového, ale když se s nějakým setkám, určitě ho poznám." A budou mít pravdu. Téměř každý čtenář bude souhlasit, že kokot je člověk, který je protivný hrubý z vlastní vůle, vyžívá se ve zmatcích, které jeho chování vyvolá, a raduje se ze starostí, které způsobil druhým lidem.

... Lidé se stávají kokoty, protože být kokot se zdánlivě vyplácí. Například většina mladých žurnalistů začíná coby slušní lidé. Jakmile však vidí, že celostátně proslulý televizní reportér odstrčí třicet lidí, aby se k nějaké události dostala jako první propuknou i u nich příznaky infekce. Nový kokot je na světě....

...například kokot-politik dokáže smysl prohlášení, které již vyslovil, třeba dvacetkrát bez skruprulí překroutit tak, aby odpovídalo momentálním postojům veřejnosti...

...Kokoti při komunikaci s ostatními
  • svádějí vinu na druhé
  • bohapustě žvaní
  • neřeknou, co mají na mysli
  • nemají na mysli to, co říkají
  • nevědí, co mají na mysli
  • je jim jedno, zda jim ostatní rozumí, protože jim stačí, když všichni uvěří, že oni problém chápou
  • lžou, aby si zachránili krk
  • lžou, aby zničili někoho jiného
  • lžou, protože je to baví
  • nikoho se neptají na jeho názor, pokud zrovna nechtějí ukrást cizí nápad...
  • .......................................................................................................
Tohle pro mne moc miloučké přání mi přišlo od Aininky z Pardubic :o) ( prvorozená dandí holka naši Holy a sestřička Nelynky)

4 komentáře:

  1. Také mám ráda postelové knihy:-) Je to hezká definice. A blahopřání je úžasné.

    OdpovědětVymazat
  2. To je strašně nakažlivé a nic na to nezabere!Řekla bych, že v poslední době se tato " kokotovice" šíří přímo děsivou rychlostí! ...a slečna perníková je kouzelná!

    OdpovědětVymazat
  3. Postelové knihy taky mám, někdy se tak nahromadí, že hrozí zavalením:-) Popis kokotů je přesný:-)

    OdpovědětVymazat