neděle 3. října 2010

VERSAILLES část první

Poučeni nekonečnými i tříhodinovými frontami na vstupy do kulturních zařízení, přijíždíme do Versailles časně ráno. Zatím co naše průvodkyně obětavě stojí v čele narůstající řady, my účastníci zájezdu si prohlížíme zahradu. (v dalším příspěvku).

Palác Ludvíka XIV. je stejně tak extravagantní, jako byl král Slunce samotný.
Mělo a má to jeden háček, v celých prostorách nenajdete jedinou toaletu. Dámy vyměšovali přímo u tance pod své přepychové róby.Škarohlídi tvrdí, že sám král si uklouznutím na ehmmm lejně, zlomil nohu a na následnou sněť v hrozných bolestech umřel.
V dnešní době jsou za tímto účelem přistaveny jakési buňky. A čekáte... a čekáte....opět v dlouhé frontě.
Tak a tady je pár fotek z paláce (kde se samozřejmě nesmí fotit ale pokud je před vámi i za vámi japonská výprava, prostě fotíme všichni a vším

Royal Chapel

Co pokoj, to jiná barva tapet. Okouzlující

Lustry...lustry...prostě nádhera...

Galerie des Glaces...Zrcadlová síň
Pracovna krále Slunce
Královnin pokoj...

V přízení je pěkný stylový obchůdek s pařížskou pochoutkou.


Fotek je hafooooo, tak se tím prokousávám. Vím, některé bych měla nemilosrdně vyhodit, jsou různě máznuté ...není divu, fotila jsem za různých podmínek i strkanic, jenže nějak nemůžu. Připravuju už další díl o zahradách ve Versailles a jednom velikém překvapení, které přinese tředí díl tohoto příspěvku.
Jestli se Vám moje příspěvky líbí, vracejte se k nim, nejspíš je budu ještě doplňovat dalšími fotkami.
Všem přeji šťastný vstup do nového týdne aneb s úsměvem de všechno líp :o)

3 komentáře:

  1. Krása, kochám se, zcela se na mě přenáší atmosféra památek.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za úžasné fotoreportáže z Paříže. Ráda na ni vzpomínám, je to už 12 let co jsem ji navštívila, tehdy ještě bez digitálu a tak fotek bylo jenom na jeden album. Budu se těšit na pokračování a musím pochválit fotky - jsou nádherné.
    Přeji hezké dny, Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky, hned bych vyrazila...S tím přebíráním tě chápu, když je k nim zážitek, tak se na fotku díváme jinak i když není úplněpovedená:-) S mazáním mám taky problém a řeším, kam s nimi...

    OdpovědětVymazat