čtvrtek 7. října 2010
VERSAILLES část čtvrtá
La Flottille mám tak ráda francouzské hospůdky a kavárny
Ve skleněné vitríně s moučníky jsem zahlídla ve Francii velice oblíbený koláč.
Obrácený koláč Tarte Tatin. Byl objeven prý náhodně, když Stéphanie Tatin, rozptýlená přítomností fešného myslivce, dala péct pouze jablka s cukrem a zapomněla na těsto. Vznikla tak karamelová pochoutka. Receptů dnes najdete hodně (i s hruškami, se skořicí, ořechy ....i postupů je víc než dost) já přidávám svůj, tak jak jsem se ho kdysi na jihu Francie naučila já
Pět sladkých jablek oloupeme, odjádřincujeme a nakrájíme na kousky, které hustě rovnáme do kulaté pečící formy nejlépe s abrazivním povrchem.
Na másle necháme pomalu zkaramelizovat cukr (měl by být palmový ale nemusí). Hotovým teplým karamelem přelijeme jablka.
Listové těsto rozválíme a položíme na formu. Přečnívající těsto odřízneme a okraje těsta konečky prstů vtlačíme mezi jablka a formu. Nakonec těsto propícháme vidličkou. Pečeme 15 minut.
Po upečení necháme mírně odrazit. Kontrolujeme, zdali není těsto přilepené na formě, popřípadě uvolníme nožem. Na formu položíme talíř - větší než je forma! a převrátíme.
Bon goût
Krmení Mišelína má svoje první úspěchy. Pani uklízečka v práci mi řekla "ste nějaká jiná, ne? máte jinak vlasy?"
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Já bych taky ráda zhodnotila tvé vlasy..dává zubům ještě týden abude kafe? ju?
OdpovědětVymazatAranelko, musím napsat, že fotečky ze série Francie, jsou nádherný!!!! Mám pocit, jako bych tam byla :-) A úplně cítím tu atmosféru kaváren a vůni těch koláčků, recept co uvádíš hned odpoledne zkusím :-)
OdpovědětVymazatPS: Držím palce, nevzdávat a vytrvat v boji s Mišelínem!!!!
Recept vypadá trapně lehce a velice chutně..o víkendu ho vyzkouším :-)
OdpovědětVymazatFotky krásné, moc se mi líbí:-) Koláč taky,to jsem celá já...Gratuluju k úbytku váhy a ke zkrásnění:-)
OdpovědětVymazatTakže koláček upečen a je prostě mňamózní. Doporučuji!!! Jen jsem přidala skořici, jablíčka bez ní si nedovedu představit :-)))
OdpovědětVymazatDěkuji paní :-)))
No nevím Moniko, jestli zkrášlení v mém případě je ten správný výraz :o) Koláč je bezvadný pro milovníky vlažných, ne suchých moučníků, ještě jsem zapoměla napsat, že se může konzumovat teplý i studený přizdobený našlehanou smetanou :oD
OdpovědětVymazatLucko u nás je skořice zakázaná, to Pepa má na ní alergiii :oDDDD