neděle 20. listopadu 2011

Miška .....



 ....bude mít příští týden narozeniny. Jenže to já budu zase v práci a další víkend je už ...ano utíká to...první advent. A tak jsme se u nás sešli dnes...krom nás s Pepou i rodiče, strejda Tom a Maruška abychom Mišce popřáli a oslávili s ní její osmičku.
Dort pro Mišku ....moje první potahování marcipánem.... trošku mi to dolo práci....marcipánová myš přicestovala  nedávno s námi z maďarského Egeru. Michalka zareagovala spontánně..."nemusím to jíst, že ne?"...jj marcipán není její oblíbená lahůdka (Pepovi se nelíbil z jiného důvodu..."kde je šlekačka????¨)  ...šlehačka je Pepo schovaná   uvnitř :o)

Miško, všechno nejlepší !!!



Pastýřský koláč. Mám ráda jídla, která se dají v klidu předpřipravit.... a před příchodem stolovníků  stačí  strčit na pár minut do trouby....hotovo.  A která samozřejmě chutnají a trošku vypadají....a ještě něco, mám ráda když se hosté obsluhují sami. To pastýřský koláč splňuje...dnes  se po něm zaprášilo. Miška si přidala dvakrát :o)
4 porce: 55g másla
1 velká cibule jemně nasekaná
 1 celerový stonek, nakrájený na malé kostičky
 1 velká mrkev, nakrájená na malé kostičky
 450g mletého hovězího-libového
 1lžíce hladké mouky
2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
 240ml horkého hovězího vývaru
 2 lžíce rajčatového protlaku
 2 lžičky pikantní hořčice
 bramborová kaše z 900g brambor

Na středním plameni rozpustíme 15g másla, přidejte cibuli, celer a mrkev....vaříme dokud cibule nezměkne. Přidejte hovězí a za stálého míchání smažte, až bude maso hnědé a drolivé. Směs posypte rovnoměrně moukou a dobře ji vmíchejte. 
 Postupně přilévejte vývar, dobře míchejte. Přimíchejte petrželku a rajčatový protlak. Osolte a opepřete. Duste pod pokličkou asi 45min. Občas promíchejte. Do vychladlé směsi vmíchejte hořčici a přendejte směs do zapékací mísy. Přikryjte ji bramborovou kaší...nahrňte ji dobře do stran aby maso dobře překryla a povrch kaše můžete vidličkou ozdobit. Pečte 20-25min. Podávejte horké.



10 komentářů:

  1. MIšce všechno nejlepší, dort je povedený a za recept se přimlouvám.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásna malá slečna....všetko najlepšie !
    prosila by som receptík, mámsíce akú takú predstavu, ale záleží na detailoch a preto budem rada, ak ho poznám podľa Teba
    pekný začiatok týždňa
    Eva

    OdpovědětVymazat
  3. Mišce přejeme všechno nejlepší a hodně zdraví. Pastýřský koláč neznám, ale vypadá zajímavě. Hezká oslava.

    OdpovědětVymazat
  4. Aranelko, Mišce přejeme všechno nejlepší k narozeninkám - je to krásná slečna! Tak ať má jen a jen radost a vám dělá jen a jen radost. :o)

    A pastýřský koláč znám jen z Vražd v Midsommeru, takže ráda ho poznám i osobně. :oD Prosím, prosím - receptík! :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam, vypadá dobře a je to dobrá inspirace, mám v lednici mleté maso a hlívu, tak to o ní ještě obohatím :-)....no a dortík, je na jedničku, i když je na něm osmička :-D!!!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Pastýřský koláč vypadá velmi jedle, ale všimla jsem si, že u množství brambor chybí zřejmě jedna nula, správně by asi mělo být 900 g brambor.
    Věra

    OdpovědětVymazat
  7. no Mišce vše nejlepší..akoláč vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  8. Věrko děkuji...již opraveno :o)
    Vendy...taky myslím, že fantazii se meze nemají klást..napiš jak ti chutnal.
    Handy z vražd ??? no koláč nikoho nezabije ...je jedlý :o)

    OdpovědětVymazat
  9. Miška je tedy slečna...nechci lichotit, ale jakoby mi tě chvilkama připomínala. Všechno nej.

    OdpovědětVymazat
  10. Pastýřský koláč se mi líbí, určitě zkusím.

    OdpovědětVymazat